آیا میدانید پیش از بارداری باید چه آزمایشهایی را انجام بدهید؟ | ۵ + ۱۰ آزمایش مهم که تضمین میکند باروری موفق، بارداری کم خطر و نوزاد سالمی داشته باشید
ستی مولایی؛ مراقبت از جنین قبل از دوران بارداری و در زمانی که شما به فکر بچه دار شدن هستید؛ شروع می شود.
در واقع؛ بارداری پروژه بسیار دقیقی است که باید قبل از آن، آزمایش های متعددی بر روی مادر انجام شود تا از سلامت خود اطمینان حاصل کند. این کار باعث می شود تا شما بارداری مطمئن تری را پیش رو داشته باشید و سلامت کودک خود را تضمین کنید.
ویزیت قبل از بارداری
قبل از باردار شدن مهم است که پزشک خود را انتخاب کرده و با او در این زمینه صحبت کنید. معاینه اولیه از کارهای اصولی و درست قبل از بارداری است.
در این جلسه مهم شما باید در مورد سابقه پزشکی خانوادگی خود و شریک زندگیتان یا حتی داروهای که مصرف می کنید؛ با دکتر خود مشورت کنید تا بنا به این سابقه برای شما آزمایش های مهمی را تجویز کند. انجام این کار میتواند به پزشک شما در ارزیابی بارداری موفق کمک کند.
به عنوان مثال؛ سبک زندگی سالم، از جمله رژیم غذایی و ورزش، در دوران بارداری بسیار مهم است. پس اگر اضافه وزن دارید، ممکن است پزشک شما تغییراتی در رژیم غذایی شما دهد و برای داشتن بدنی سالم تر ورزش را به شما توصیه کند، زیرا حتی کاهش وزن اندکی می تواند تأثیر مثبتی بر باروری شما داشته باشد و به شما کمک کند در طول بارداری سالم بمانید.
آزمایش های مهم قبل از بارداری
پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان دهانه رحم؛ انجام آزمایش پاپ اسمیر قبل از بارداری یکی از واجبات است و با انجام این آزمایش پزشک شما از سلامت دهانه رحم اطمینان حاصل می کند. پاپ اسمیر سلول های غیرعادی در دهانه رحم را پیدا می کند.
بررسی فشار خون (BP)؛ فشار خون بالا که گاها به دلیل چاقی یا بالا رفتن سن در افراد مختلف رخ می دهد باعث آسیب جدی به جنین می شود. پس اگر از بیماری فشار خون رنج می برید حتما قبل از بارداری فشار خون خود را چک کنید.
آزمایشهای ژنتیکی؛ ژنتیک در بارداری حرف اول را می زند، پس قبل از اقدام به بارداری باید آزمایش های ژنتیکی بدهید. به عنوان مثال؛ برای بررسی برخی بیماری های ژنتیکی رایج قبل از بارداری می توان آزمایش خون انجام داد.
مهم؛ در بسیاری از موارد آزمایش ژنتیک ابتدا روی زن انجام می شود و تنها درصورتیکه ناقل باشد، روی مرد هم انجام میشود. پس زوج های که قصد بارداری دارند؛ باید در مورد قومیت و سابقه پزشکی خانوادگی خود با یک مشاور ژنتیک صحبت کنند.
آزمایشهای عفونی؛ این آزمایشها شامل آزمایش HIV، آزمایش بررسی بیماریهای مقاربتی (STD Panel) مانند سوزاک، کلامیدیا و سفلیس، تریکومونیازیس، تبخال، هپاتیت B و C است.
مهم؛ جالب است بدانید که در یک زن باردار، سوزاک، کلامیدیا و سیفلیس می تواند باعث سقط جنین شود یا نوزاد را قبل یا در حین زایمان مبتلا کند.
سونوگرافی لگن و رحم؛ این سونوگرافی ها قبل از بارداری انجام می شوند تا پزشک از سلامت رحم و لگن اطمینان حاصل کند.
سایر آزمایشهای مهم، قبل از بارداری
آزمایش اسید فولیک؛ مصرف اسید فولیک قبل از لقاح و در اوایل بارداری می تواند کودک را از برخی نقایص مادرزادی ستون فقرات (به نام نقص لوله عصبی) و نقایص مادرزادی دهان (شکاف کام) محافظت کند.
آزمایش Vitamin D؛ کمبود ویتامین دی با ناباروری، کاهش باروری و تغییرات هورمونی مرتبط است.
آزمایشهای تیروئید؛ برای بررسی عملکرد درست غدد تیروئید این آزمایش انجام می شود.
آزمایش HbA1c؛ این آزمایش برای بررسی دیابت زنان انجام می شود.
آزمایش GLOBULIN BINDING HORMONE SEX (SHBG)؛ آزمایش «گلوبولین متصل به هورمون جنسی» معمولاً برای کمک به ارزیابی کمبود و یا مقادیر بیشازحد تستوسترون استفاده میشود.
بدانید؛ گلوبولین متصل به هورمون جنسی به ۳ هورمون جنسی که هم در مردان و هم در زنان یافت میشود، متصل میشود. این هورمونها استروژن، دی هیدروتستوسترون (DHT) و تستوسترون هستند. SHBG این ۳ هورمون را در سراسر خون شما حمل میکند. این ازمایش برای تشخیص و پیگیری زنان با علائم یا نشانههای آندروژن اضافی (مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک و هیرسوتیسم ایدیوپاتیک) تجویز میشود.
هورمون Progesterone ؛ پروژسترون در تخمدان ها تولید می شود و وظیفه رشد و رها شدن تخمک و رشد لایه داخلی رحم یا پوشش داخلی رحم برای پذیرش جنین را بر عهده دارد. پس بررسی آن در آزمایش قبل از بارداری ضرروری است.
هورمون Testosterone؛ سطوح پایین یا بالا غیرطبیعی تستوسترون می تواند ناشی از انواع بیماری های زمینه ای باشد و باعث ناباروری در مردان و زنان شود.
هورمون Prolactin؛ این هورمون نقش بزرگی در شیردهی زنانه دارد.
هورمون LH؛ این آزمایش می تواند سلامت تخمدان ها، بیضه ها یا عملکرد غده هیپوفیز را ارزیابی کند.
هورمون FSH؛ این هورمون ارتباط مستقیم با رشد تخمک در زنان و تولید اسپرم در مردان دارد. به همین منظور قبل از بارداری چک میشود.
منبع اول، منبع دوم، منبع سوم، منبع چهارم